NIWO-vergunning aanvragen

Bent u een transportondernemer en wilt u een NIWO-vergunning aanvragen of verlengen? Ondernemers in de transportsector zijn verplicht om een NIWO-vergunning te hebben. Ten minste, als het bedrijf gebruik maakt van voertuigen met een laadvermogen van meer dan 500 kilo. Zo komen transport-, koeriers- en verhuisbedrijven hier mogelijk voor in aanmerking. De NIWO, Nationale en Internationale Wegvervoer Organisatie, valt onder het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en gaat over alle vergunningen voor het transport. Een NIWO-vergunning aanvragen is met de juiste informatie zo gebeurd. AK Stratum helpt u graag verder.

Waarom een NIWO-vergunning aanvragen?

Over een NIWO-vergunning beschikken is zoals gezegd een verplichting voor ondernemers die werken met voertuigen met een laadvermogen van meer dan 500 kilo. De vergunning wordt op naam van de onderneming gezet en is vijf jaar geldig. Indien u een NIWO-vergunning heeft behaald, wordt de onderneming opgenomen in de lijst met vergunninghouders. Een dergelijke vergunning is nodig om te verklaren dat u een gezonde onderneming heeft en u beschikt over de juiste diploma’s en papieren. In die vijf jaar kunnen er controles worden uitgevoerd door een inspecteur van de Inspectie Leefomgeving en Transport. Er wordt dan gekeken of de ondernemer nog steeds voldoet aan de voorwaarden van een NIWO-vergunning.

Komt uw onderneming in aanmerking?

Om in aanmerking te komen voor een NIWO-vergunning moet uw bedrijf ten minste voldoen aan de volgende voorwaardes:

1. U moet in het bezit zijn van de juiste vakdiploma’s. Is dat niet het geval? Dan moet in ieder geval de vervoersmanager van de onderneming over de juiste diploma’s beschikken;
2. Via de Kamer van Koophandel dient u de vervoersmanager dan als gevolmachtigde in te schrijven in uw onderneming;
3. U en alle volgemachtigden beschikken over een VOG (verklaring omtrent gedrag) die niet ouder is dan twee maanden;
4. U dient een reële vestiging te hebben. Dit houdt in dat de onderneming in Nederland gevestigd is en is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Ook moet er een btw-nummer verstrekt zijn door de belastingdienst;
5. Uw onderneming is kredietwaardig. Dit betekent dat u moet beschikken over een eigen vermogen van minimaal €9.000 als u één voertuig inzet, en een extra €5.000 voor elk bijkomend voertuig die u inzet. De NIWO maakt hierbij onderscheid tussen een ondernemer die voor het eerst de vergunning aanvraagt, en een ondernemer die de vergunning wil verlengen.

Hoe kunt u een NIWO-vergunning aanvragen of verlengen?

Via de website van de NIWO kunt u een vergunning aanvragen of verlengen. Hierbij moet u het aanvraagformulier naar waarheid invullen en ondertekenen, een uittreksel van de Kamer van Koophandel toevoegen, de verklaring omtrent gedrag opsturen en de kredietwaardigheid van uw onderneming tonen. Na het opsturen van de volledige aanvraag, heeft de NIWO acht weken de tijd om een besluit te nemen en dit te laten weten. Ze nemen meestal niet de volle tijd voor het geven van een reactie.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Om in aanmerking te komen voor een NIWO-vergunning heeft u een verklaring van een RB-kantoor nodig. Deze verklaring geeft aan dat uw risicodragend vermogen, van dus minimaal €9.000, is aangetoond. AK Stratum is een RB-gecertificeerd bedrijf die u hierin kan vertegenwoordigen en dus de verklaring kan afleggen. Hierbij gaan we over de volgende stukken: de balanspositie, een vermogensopstelling per balansdatum en een samenstellingsverklaring per balansdatum.

NIWO-vergunning aanvragen samen met AK Stratum

Bent u een transportondernemer en vraagt u binnenkort een NIWO-vergunning aan? Plan dan een afspraak met ons in. AK Stratum staat voor u klaar en helpt u graag bij het verlenen van een verklaring. Heeft u nog vragen over de vergunning, de verklaring of de voorwaardes? Neem contact met ons op zodat we u kunnen voorzien van een passend advies.

U staat voorop!

Bij Administratiekantoor Stratum te Eindhoven staat u als ondernemer centraal. Wij werken niet alleen voor u, maar staan tevens naast u. Onze medewerkers kennen uw branche en snappen als geen ander het ondernemerschap. Door naast u te werken is specialistische kennis, advies en actieve begeleiding altijd dichtbij. Wilt u de toekomst van uw onderneming middels een (meerjaren) prognose in kaart brengen of overweegt u een bedrijfsovername of herstructurering? Alles begint bij de basis: de administratie. We zorgen er altijd voor dat dit correct en tijdig wordt afgehandeld.

Wat kunnen wij voor u doen?

Deze website is beschermd met reCAPTCHA en de Google Privacy verklaring en algemene voorwaarden zijn hierop van toepassing.